El Nadal ja no és el qu’era

Més info

El Nadal ja no és el qu’era
Francesc Barrio Julio, Octavi Franch, Chac, Francesc Marí, Josep Masanas i Camps
Fantraginers, febrer 2019
52 pàgines
ePub – Mobi – PDF

A mesura que passen els anys, les velles tradicions familiars canvien i evolucionen, com el Nadal i les seves costums, que han deixat enrere els clàssics dinars de galets i rostit de pollastre —perque els canelons són per Sant Esteve—, i s’han passat als aliens i els androides.

Com cada any, per unes dates tan senyalades com les de Nadal —encara que el llibre es publiqués al mes de febrer… però per això no és menys especial— l’Editorial Lliure Fantraginers presenta una recopilació de relats un mica ecléctica en els que l’esperit nadalenc de ser-hi, hi és, però esguitat a forfollades de sang i algun que altre membre amputat… però el més important es que amb aquest recull l’editorial vol celebrar amb el seu públic uns dels dies més importants de l’any.

Quatre autors juntent les seves forces per concebre un Nadal una mica diferent del que estem habituats. Al voltant de la taula s’hi asseuen alienígenes amb tentacles, androides futuristes, nens zombies i tot un reguitzell d’éssers fantàstics que fan que el Pare Noel, el nostre mestre de cerimònies, tingui tota la raó al dir que el Nadal ja no és el qu’era.

Octavi Franch presenta «Adulteri amb escafandre», «Traficants de somnis» i «Fuig, home, fuig!», tres relats de caire futurista en el que aborda elements tant rellevants de la ciència-ficció com els alienígenes no humanoides, les noves tecnologies imposibles i la intel·ligència artificial. Com a tot bon dinar de Nadal, en Francesc Barrio Julio es narra el que pugui semblar un conte de vora el foc a «Una vella tradició familiar», on l’anècdota es converteix en una aventura espacial. A «The Walking Nets», en Chac, el seu autor, revisiona la caradura dels més petits de la casa a l’hora de rapinyar calers als grans com si fossin simples morts en vida buscant cervells per menjar. Finalment, en Josep Masanas i Camps —autor de Roderes de cometes— ens parla de l’autèntic significat de l’amic invisible a «Prieten Invizibil», amb un to molt proper al realisme màgic. Tots aquests relats, es veuen cohesionats per la mà d’en Francesc Marí, que ens explica un dia qualsevol a la vida del Pare Noel… que no es tan senzilla com pugui semblar.

Més que un auténtic recull de relats de temes nadalencs, El Nadal ja no és el qu’era és un regal per als lectors i seguidors de Fantraginers, que amb aquest títol plural arriben a la mitja dotzena de publicacions.